Fräscht men på gränsen till sjavigt, så beskriver Birger familjens sommaroas.

Text: Helene Axelsson Foto: Stina Kallin

REGNET ÖSER NER när vi närmar oss Åkersvik i Småland, vi är på väg för att göra ett reportage om Birger och Jeanettes båthus i timmer. Våndan är stor om vi åkt de 30 milen förgäves men vädrets makter är på vår sida och när vi svängt av från allfarsvägen och skymtar det grå huset vid sjön slutar det ösregna och molntäcket spricker nästan, men bara nästan, upp. Vi kastar oss ut ur bilen för att få lite bilder innan vädergudarna ändrar sig.

BIRGER OCH BARNEN möter upp vid bryggan just hemkomna efter en båtfärd på morgonkvisten. Barnen Alice och Axel med kompisarna Wilmer och Fhilip hinner inte vara på torra land många minuter innan badkläderna åker på och badandet i det klara vattnet är i full gång.
__ Pappa Birger slår på bastun i båthuset så barnen kan värma sig mellan doppen och vi sätter oss ner på de rustika bänkarna för att få en liten pratstund.

Foto: Stina Kallin

Rustika bänkar och ett enormt massivt bord inbjuder till smakväm, en fiffig placering av infravärme i bordets underrede värmer kalla fötter och ben. Trädäcket är väl tilltaget och löper runt hela båthuset.

Foto: Stina Kallin
Foto: Stina Kallin

BIRGER BERÄTTAR att båthuset som går under namnet ”Sjöstugan” planerats och projekterats i flera år och kan beskrivas som en kreativ förverklingsprocess där båtintresse, design och behov skapat en sommaroas mitt i mörkaste Småland. Birger har själv gjort grundritningar men fått hjälp att göra bygglovsritningarna av arkitekt Bertil Humle. Han berättar att valet att bygga båthuset i timmer kommer av intresset för naturmaterial som trä, sten och järn. Båthuset och omgivningen ska kännas lite rufft, ett vågspel på gränslandet till ”för mycket” som han uttrycker det och poängterar att dialogen med frun Jeanette bidragit till det lyckade resultatet. Han berättar vidare att valet att använda maskintimrat och laxknutar kommer sig av intresset för modern teknik i kombination med ett beprövat traditionellt byggnadssätt och de miljöfördelar som naturmaterialen bidrar med, speciellt i en så fuktig miljö som ett båthus utgör.

Foto: Stina Kallin

HUSET ÄR C:A 90 kvadratmeter och placeringen mellan fastlandet och den lilla ön gör att grund och bjälklag måste specialanpassas till den fuktiga miljön. Lösningen blev 30 st granitblock på ca: 10-15 ton/st som placerades som grund. I blocken monterades gängstavar som fästes på tvärgående balk som möjliggör justering ifall det skulle bli någon sättning.  För att skydda byggnaden från fukten underifrån användes en sandwichskiva istället för traditionellt golvbjälklag, en konstruktion som visats sig fungera utan problem.
__ Birger har valt att använda gammalt tegel som takbetäckning. Fasaden är behandlad med järnvitriol som ger ett nästan silverskimrande utseende och tillsammans med vattenspegeln runt huset ger helheten ett nästan trollskt intryck.
__ Porten till båthuset från sjövägen ger sken av att vara gamla dubbelportar men visar sig vara en modern skjutport. En annan fin detalj är vällingklockan på taket som används flitigt för att samla familjen. En stor öppen spis tillverkad av plockad granit förgyller fasaden på långsidan av båthuset där massiva bord och bänkar inbjuder till samkväm. Birger skrattar när han berättar hur han förklarade hur han ville att spisen skulle se ut. Birger bad helt enkelt muraren att göra den fulaste spis han någonsin gjort. I dagsläget tycker nog inte ens muraren att spisen är ful!

Foto: Stina Kallin
Foto: Stina Kallin

..

VI GÅR VIDARE in i huset för att titta på interiören som består av båthus, bastu, kombinerat dusch och tvätt samt ett stort allrum/kök. Birger berättar att planeringen för att kunna nyttja varje centimeter varit en utmaning. Huset ska kunna användas maximalt för vardagssysslor och samkväm, helt enkelt vara användarvänligt och lätt att hålla snyggt och rent.
__ Vi tittar in i själva båthuset där man nästan får en känsla av att båten ligger förtöjd i köket. Här hittar vi även husets bastu som har ett kul och annorlunda golv. Lösa stenar ligger direkt på golvmattan och träkubbar står som små öar och bildar gångstråk, en timmerstock fungerar som uppsteg. Birger berättar att en golvbrunn finns under all sten för att man enkelt skall kunna spola av golvet.
__ De runda spröjsade fönstren som finns i båthuset förstärker den marina känslan och ger ett bra ljusinsläpp.
__

Foto: Stina Kallin

Grova naturmaterial finns genomgående i båthuset, här en glimt från duschrummet.

Den direkta kontakten mellan vatten och hus skapar en unik, gränslös karaktär i båthuset.

Bastun i båthuset används flitigt. Här värmer sig Alice, Axel, Wilmer och Fhilip. Notera de dekorativa stenarna och träkubbarna som fungerar som steg på bastugolvet

Foto: Stina Kallin

Den direkta kontakten mellan kök och båthus gör själva båten till husets vardagsrum.

I KÖKET SLÅS MAN av alla genomtänkta inredningsdetaljer av vilka många är specialdesignade. Birger berättar att husets rostfria bänk har tillverkats av ett företag efter ritning av honom själv. Här var det viktigt att få till rundningar i hoarna och få till en rejäl droppkant och att integrera spishällen i bänken.
__ När man står i köket dras blicken automatiskt upp mot taket som har sin egen historia. Han berättar att han sågat virket från en sjunken pråm som legat 100 år på botten av en sjö. Taket har en struktur som sjunkved i en underbar gyllengrå färg. Birger berättar att virket var helt kärnfriskt och ljust bara någon millimeter från ytan.
__ I det kombinerade tvätt och duschrummet bekräftas än en gång den millimeteranpassning som gjorts för att nyttja ytan utan att tappa form och funktion.


BIRGER OCH JEANETTES intresse för naturmaterial, design och funktion kombinerat med ett gediget intresse för båtar var drivkraften i båthusbygget, och man kan bara gratulera till ett fantastiskt vackert resultat. Inte sjavigt, bara fräscht!

Foto: Stina Kallin

I köket blandas naturmaterial i ny och traditionell design. En specialdesignad diskbänk håller ihop köksinredningen.

Foto: Stina Kallin

Det runda fönstret i duschrummet gör att man även här  fångar den marina känslan. Fönstret inramas av en stor spegel.

Foto: Stina Kallin

Inget fattas i Bertil och Jeanettes båthus. Ruffa ytor – naturmaterial – tradition – teknologi – enkelhet, en blandning som ger merkänsla och inspiration.

Foto: Stina Kallin

Väggar har vinklats med millimeteranpassning, man måst ju kunna ta ut filtret ur torktumlaren.