Vägen slingrar sig runt havsvikar och försvinner ibland ner i hisnande branta backar farligt nära vattnet. Det är mycket vackert.

Av: Stina Kallin
Artikeln har tidigare publicerats i
Timmerhus & interiör nr 2-2008

JAG STANNAR PÅ BRON och iakttar husen runt omkring. På andra sidan vattnet ser jag en figur som viftar med ett vitt tygstycke och jag svänger in på vägen som går åt det hållet.
 __Huset ligger omgivet av björkar vid en havsvik med egen brygga. Stefan presenterar sig och sin bror, de har fullt upp med att bygga ut altanen runt huset. Vi slår oss ned vid matbordet där Britta dukat upp fika och de börjar berätta om sitt hus.
— Våra bästa kompisar köpte ett timmerhus för 35 år sedan där vi varit mycket och tyckt att de haft det så bra, säger Britta. När vi bestämt oss för den här tomten och skulle börja bygga for vi runt i Finland och Norrland och tittade på många timmerhus.
I hallens tak kan man tydligt se takvinklarna inifrån och hur de två ryggåsarna möts. Golvet är sandblästrat ”så det känns som fotmassage att gå på det”. Foto: Stina Kallin

Håll pekaren över bilderna för att se bildtext, klicka på bilderna för att få upp en större version.

__

Rumsrena fåglar blickar ut mot havsviken. Foto: Stina Kallin
Vid entrén hälsar en soffa med mjuk kudde och ett äkta supskåp den trötte vandraren. Foto: Stina Kallin
Fotografen kanske passade på att ta sig en slurk?, bilden är tyvärr något suddig men får hänga med ändå. Foto: Stina Kallin

—När man åker runt sådär som vi gjorde så ser man fort vad man inte vill ha, ler Stefan.

DET VAR BRITTA som ritade huset. Hon utgick från tomten och gjorde en modell i kartong. Sen köpte hon pinnar på virkesaffären, satte ner dom i backen och spände lila tråd emellan som fick vara väggarna. På det viset kunde de känna var på tomten huset skulle stå för att de skulle få bästa utsikten. När Britta bestämt sig gav hon sin skiss och kartongmodell till timmerhustillverkaren som gjorde en proffsritning.

Man förstår att konstruktionen med dubbla ryggåsar orsakade timmermännen en del huvudbry vid monteringen. Foto: Stina Kallin
Den röda färgen är ett genomgående tema. Fönstren har 3-glas och öppnas genom att hela rutan vippas; praktiskt när man ska putsa. Foto: Stina Kallin
Terrassen är rejält tilltagen. Foto: Stina Kallin
Taket ger gott skydd åt terrassen och genom att det sitter så högt uppe når ljuset in i rummen. Foto: Stina Kallin

__I det första utkastet skulle huset bara ha ryggås i vardagsrummet, sen ändrade de sig och ville ha det i hela huset. De fick precis som de ville trots att företaget aldrig gjort ett hus med två ryggåsar som möts.
— Gubbarna satt grensle på stockarna i många dagar innan de fick ihop det. De borde kanske ha stol inbyggd i byxorna, skojar Britta.

TOMTEN DE KÖPTE hade varit till salu ett tag. Ingen ville köpa den för att där växte c:a fyrtio stora björkar. De fällde först björkarna och grävde bort stubbarna.

Här syns husets planlösning: Matplatsen till höger är lätt att nå från det smala köket, sovrummet ligger innanför matplatsen och badrummet har placerats till höger (utanför bilden) vid entrén. Foto: Stina Kallin
Fördelen med ljusa, neutrala väggar är att man kan inreda med kraftiga färger. Foto: Stina Kallin
Vardagsrummet har rymd och ljust. Britta har fått sällskap vid tv:n. Foto: Stina Kallin
Det finns gott om sjöfågel att spana på. Hässjan har Britta tagit med från sitt föräldrahem. Foto: Stina Kallin

__Några vänner varnade dem för att bränna riset på tomten. ”Det ger mycket sot som följer med upp på stommen när gubbarna klättrar på stockarna, sen måste sotet slipas bort innan man kan ytbehandla huset”. Så det blev att köra bort 40 kubikmeter ris från tomten.
__När det var gjort kunde plattan för huset gjutas. Plattan gjöts sent på hösten och en måndag i maj kom så en 25 meters långtradare och lastade av 17 timmerbuntar och fem gubbar med massor av verktyg.
_Timmermännen jobbade från 6-7 på morgonen till sent på kvällen. Britta servade med mat och fika för att hon ville vara med och se allt. De fick lov att hålla med sängplatser, något de löste genom att hyra en friggebod.

Köket har perfekt bredd för den som inte vill springa benen av sig vid matlagningen. Foto: Stina Kallin
Sovrummet är mycket inbjudande. Foto: Stina Kallin
De öppna timmerväggarna ventilerar bort fukt på naturlig väg, men för att vara på den säkra sidan bör man installera en duschkabin med fläkt. Foto: Stina Kallin
Britta tog hjälp av en designer för att rita köket. Foto: Stina Kallin

AV TILLVERKAREN FICK DE också tipset att måla hela huset invändigt innan golv, fönster och dörrar sattes på plats. En målare kom och sprutade alla väggar och innertak två gånger med mjölkvit panellack och utsidan med järnvitriol. Sen sattes fönster och golv på plats.
__Britta ritade köket själv men fick hjälp av en köksdesigner att ställa upp köket i datorn, sen kunde de beställa det. Torsdagen i midsommarveckan var allt klart.

Fjärden leder ut till öppet hav. Foto: Stina Kallin
Från bryggan har man utsikt över fjärden och Röda Ulvens surströmmingsfabrik. Foto: Stina Kallin
Stefan körde mig tålmodigt fram och tillbaka i fjärden tills jag lyckades ta en bra bild av huset från vattnet. Foto: Stina Kallin
Drömmen om en segelbåt? Allt är möjligt vid havet. Foto: Stina Kallin

—Nu bor vi här halva året. Vi har ett hus som vi tänker sälja om vi får tag på en bra lägenhet inne i stan istället, berättar de. Förut reste vi jättemycket men nu känns det inte lika spännande längre. Vi är här ute från Påsk, och i framtiden vill vi kanske bo här året om.
__När det avslutat sin berättelse är det sent på kvällen och då, minsann, tittar den norrländska solen fram.

Utsikten från huset är magnifik. Foto: Stina Kallin