Matplatsen har underbar utsikt över fjärden. Foto: Stina Kallin

Med ett timmerhus som tagit stark inspiration från ett jämtländskt viste har Åre fått ännu ett vinnarkoncept.

Av: Stina Kallin.
Artikeln har tidigare publicerats i
Timmerhus & interiör nr 2/2009

Huset ser litet ut och har en enkel ingång mitt på gaveln precis som de gamla ängsladorna man kan se på åkrarna runt Åre. Det är timrat med laxknutar och ger även mycket modernt intryck med sin röda dörr och skärmtak av metall och glas. Jag knackar på och kliver rakt in i en hög med sportbagar.

Fläkten har blivit av med sin kåpa för att samspela bättre med alla andra runda former i rummet. Det går bra så länge inget fett bränns i bänkgrillen vid spisen.

Tette och Erik åkte upp till Östanbäck timmerhus för att se det som skulle bli deras hus. Stengolvet skulle från början bara finnas i farstun, men när de stod inuti stommen i fabriken insåg de att det skulle bli futtigt och valde att ha stengolv även i köket. Köket kommer från Noblessa.Trappan kommer från Trappteknik Sverige AB i Mattmar.

Foto: Stina Kallin
Foto: Stina Kallin

Familjen Harlauts söner tävlar framgångsrikt i Freeski och ska just skjutsas till flygplatsen för att åka och tävla i Frankrike. Det blir ett hastigt hej och hejdå och så är jag lämnad ensam i huset.

PLANLÖSNINGEN ÄR ENKEL och tilltalande: På varsin sida om ingången ligger badrummet och ett sovrum. Köket är placerat på samma sida som badrummet i en öppen planlösning med matplats och vardagsrum rakt fram. En smal spiral- trappa leder uppåt till ett loft och nedåt till den undre våningen. Och det är här man upptäcker det riktigt smarta med huset. Det är byggt i en kraftig sluttning, suterräng, vilket gör att den nedre våningen är nästan lika stor till ytan som den övre, men från vägen syns bara ett litet ”viste”. Huset är totalt 150 kvm stort.

 

Erik och Tette kommer tillbaka från flygplatsen och Tette berättar att det egentligen var pojkarnas skidintresse som förde familjen till Åre. De bodde i Stockholm, familjen var lite lagom sportintresserad när en av sönerna fick prova på slalom och visade sig ha talang för sporten. Han sökte till skidgymnasiet i Åre och kom in men fick inte börja för att kommunen inte kunde flytta skolpengen. Det var då föräldrarna satte sig ner och funderade. De kom fram till att det kanske var dags att göra något helt nytt och annorlunda i livet. Så det flyttade till Åre. Först bodde de här ett år på prov, som utökades till tre. Efter tre år frågade de sina pojkar om de ville flytta tillbaka till Stockholm och fick bara oförstående miner till svar. Så familjen bor kvar trots att Erik är tvungen att pendla till sitt jobb i Stockholm.

Den gamle mästarn Le Corbuisier hade varit nöjd med placeringen av hans vilstol.

__De har själva ritat sitt hus och Erik förklarar hur de tänkte när de ritade huset. Deras ambition var att man ska kunna se Åreskutan var man än befinner sig i huset. Därför har de placerat takfönster på den sida som vetter mot bergstoppen. De försökte även att placera huset så att det inte skulle skymma utsikten för huset bredvid, som är deras gamla hus. Från början hade de tänkt bygga ut det gamla huset, men det var inte tillåtet så därför fick de bygga ett hus till. Eftersom de redan hade ett hus att bo i kunde de låta planeringen  och bygget ta lång tid.

Skjutdörrar in till sov- och badrum sparar utrymme. De hänger i en skena upptill som döljs av en enkel list. Foto: Stina Kallin
Foto: Stina Kallin
Känslan av ett gammalt viste har behållts genom att fönstren och skärmtaket gjorts så små och diskreta som möjligt. Foto: Stina Kallin

Skjutdörrar in till sov- och badrum sparar utrymme. De hänger i en skena upptill som döljs av en enkel list.

Känslan av ett gammalt viste har behållts genom att fönstren och skärmtaket gjorts så små och diskreta som möjligt.

Skärmtaket av plast och metall över ytterdörren är tillverkade av ett företag som egentligen producerar busskurer.

Foto: Stina Kallin

__En sak de kom fram till var att det inte var nödvändigt med ett stort hus. I det gamla huset hade sönerna sovrummen med vacker utsikt mot fjärden, något som föräldrarna tycker var helt bortkastat eftersom pojkarna sällan brydde sig om att dra upp gardinerna och titta ut ur sina rum. I det nya huset har pojkarna fått små sovrum längst in och på sidan mot den vackra utsikten har de placerat ett gästrum med pentry och ett våtutrymme med dusch och bastu.

Foto: Stina Kallin

Här syns husets läge i sluttningen. De små husen på var sida om huvudbyggnaden är garage och gäststuga, det finns även ett extra förråd under mark som man når via en spiraltrappa.

Här syns nivåskillnaden tydligt. Foto: Stina Kallin
Foto: Stina Kallin
Foto: Stina Kallin

__Huset är byggt i åtta-tums timmer och har ingen tilläggsisolering. Den här vintern har det varit -25° en hel månad i sträck men de har inte upplevt huset som kallt, däremot tycker de att luften känns mycket renare och fräschare i det här huset än i deras gamla. Tette poängterar att de upplevt samarbetet med timmerhustillverkaren som mycket positivt. Företaget arbetar helt hantverksmässigt, de gör ett hus, sen slänger de ritningarna och börjar om med ett helt nytt hus. En sak som de upplevde som särskilt bra var möjligheten att kunna se huset uppbyggt i verkstaden innan det sattes upp på plats. Att kunna gå in i huset och känna hur rummen skulle bli gjorde att de ändrade sina materialval på vissa punkter och lättare kunde bestämma färger och detaljer.
__Jag går upp på loftet för att fotografera och ser att det under takfönstren står en ensam vilstol. För den som lever för skidåkning kan det inte vara något annat än underbart att ligga i en vilstol och andas fräsch fjälluft samtidigt som man ser Åreskutan genom takfönstret ovanför.

 
 

Ett modernt pojkrum för den som mest flyger omkring i skidbackar jorden runt. Rummet är enkelt möblerat och har ett enda litet fönster.

Foto: Stina Kallin
Bastun med fönsterdörr rakt ut mot terrassen. Foto: Stina Kallin

Bastun är liten och har nästan inget golvutrymme alls.Två stora glasdörrar gör att många kan få plats ändå. Från bastun kan man gå direkt ut på altanen och visa upp sig, om man så vill.